Banners en display's, zoals popup banners en rollup banners

Tip van de DRUKKERT | Houd je kleuren stabiel met Pantone kleuren

Hobbyist of professionele DTP'er? Reclamebureau of specialist in het maken van Powerpoint presentaties? Iedereen heeft vroeg of laat te maken met voorkeur voor specifieke Pantone kleuren.
 

pantone kleuren, pms, waaierDit kan bijvoorbeeld komen omdat er in het verleden drukwerk is gemaakt en het nu bij een nieuwe drukker ondergebracht moet worden, of er moet elders een item besteld worden omdat de huidige drukker dit niet kan leveren. Een veel voorkomende situatie is dat een nieuw persoon binnen de organisatie is aangewezen om het drukwerk te regelen, maar verder geen technische (kleur)informatie of bestanden in bezit heeft. Maar hoe moet het nu met die Pantone kleuren?!


 
Tip van de Drukkert: Gebruik Pantone kleuren!
 
Waarom?
Pantone® is een uitgebreide wereldwijde standaard voor drukkleuren. Dit betekent in principe dat Pantone kleuren er bij een Groningse drukkerij er hetzelfde uitkomen als bij een Limburgse drukkerij. Het noemen van Pantone kleuren communiceert makkelijk want elke drukkerij begrijpt hiermee exact welke kleur u bedoelt. Gebruikt u geen kleurstandaard zoals Pantone? Dan is uw document automatisch opgebouwd uit CMYK of RGB kleuren en deze geven bij elke drukkerij een iets ander resultaat. Kleurbeheer op CMYK/RGB niveau verschilt per drukkerij en hierbij kan ruimte ontstaan voor discussie over welke drukkerij het op de juiste wijze heeft afgedrukt. 
Bij Drukkert.nl wordt afgedrukt met een rijk fullcolor kleurbereik, dit betekent dat niet alleen in gangbaar CMYK wordt afgedrukt maar ook in bredere kleurmodus Pantone kleuren automatisch worden meegenomen, indien deze in het aangeleverde bestand zijn gebruikt.
 
Hoe?
Probeer altijd een grafisch georiënteerde applicatie te gebruiken, bij voorkeur Illustrator of InDesign. Heeft u deze software niet? Probeer dit dan in Photoshop (op hoge resolutie / 400dpi). In zowel Illustrator, InDesign of Photoshop kunt u kiezen voor de meest voorkomende Pantone solid coated kleurstalen. Zodra u gereed bent kunt u uw document bewaren als PDF, met 3mm beeldafloop en indien mogelijk snijtekens.

pantone kleuren staal kleurenstaal


 
Ik heb geen Pantone kleuren waaier, wat nu?!
Om te bepalen welke Pantone kleuren u nodig heeft kunt u de RGB waarden van de beeldschermkleur omrekenen naar een Pantone kleur, hiervoor zijn omrekentabellen beschikbaar op sites zoals Netfront, Ppsapparel of Goffgrafix. Maar let op dat dit geen garanties geeft op bestaand drukwerk, het heeft hierbij altijd de voorkeur om het originele Pantone kleurnummer te achterhalen. Hiervoor kunt u uw oude drukkerij raadplegen of de gegevens halen uit aanwezige bestanden zoals EPS, PDF, AI. Heeft u oude bestanden maar kunt u deze zelf niet openen? Drukkert.nl helpt u graag met het analyseren van bestanden.

 
Kan ik van de kleuren op mijn beeldscherm uitgaan?
Helaas niet. Gebruik het beeldscherm om een globale indruk te krijgen van de kleuren, maar ga er nooit vanuit dat monitor en afdruk overeenkomen. Ook niet bij het controleren van een proefdruk op beeld. Elke PC heeft een andere combinatie van kleurweergave, schermhelderheid, videokaart en intensiteit. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan verschillen. Een proefdruk is altijd het beste uitgangspunt.

 
bestanden controleren voor pantone kleurenHoe kan ik controleren of mijn kleuren goed zijn?
Drukkert.nl biedt u op twee manieren hulp om dit vooraf te controleren:
 
Documentcontrole - U upload hiermee uw document welke wij op allerlei technische punten toetsen waarna u reactie ontvangt over de bruikbaarheid in de vorm van een rapport. U kunt hierbij overleggen of Pantone kleuren op een juiste manier zijn ingesloten, of dat bijvoorbeeld de CMYK opbouw in orde is.
 
Proefdruk - U upload hiermee uw document en kiest van welk item u een proefdruk wenst te ontvangen. Een proefdruk is gratis en wordt u binnen enkele dagen toegestuurd. U hoeft hierbij niets te vermelden aangezien Pantone kleuren altijd optimaal worden afgedrukt. U heeft op deze wijze vooraf een juiste beleving van de uiteindelijke afdruk. Is de kleur niet zoals u verwacht had of wilt u gericht advies? Neem contact op voor technische hulp, of vraag een nieuwe proefdruk aan met een aangepast document.

 
Kan ik hulp krijgen bij de opmaak van de bestanden?
Onze technische mensen helpen u graag bij de voorbereiding van het drukken. Dit gebeurt snel, doelgericht en zorgt dat u verder niet belast wordt met technische opbouw van bestanden. Bovendien biedt dit gemak bij een eventuele herdruk. Uiteraard is deze service inclusief het behalen van de juiste kleur en proefdrukken ter controle. Drukkert.nl biedt hulp al vanaf 29 euro incl. BTW met ontwerpservice basis. Deze service kunt u ook gebruiken voor het laten inmeten van Pantone kleuren of optimaliseren van bestaande documenten.
 
 

 


De meest populaire drukwerk-items bij Drukkert.nl